Universitatea ,,Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu: Prof. univ. dr. Daniel Mihail Şandru: Importanţa resurselor electronice în metodologia de cercetare a dreptului Uniunii Europene, 11.11.2016

 

Conferința

Importanţa resurselor electronice în metodologia de cercetare a dreptului Uniunii Europene

u-c-brancusiÎn cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Universitatea ,,Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, în data de 11 noiembrie 2016, ora 13,00, în Amfiteatrul Teofil Pop, dl. prof. univ. dr. Daniel Mihail Şandru va susţine Conferința ,,Importanţa resurselor electronice în metodologia de cercetare a dreptului Uniunii Europene”

Metodologia cercetării dreptului se bazează într-o etapă inițială pe sursele directe, cum ar fi legislația sau jurisprudența. Importanța accesului la sursele originare, la izvoare, este esențială pentru înțelegere. Deşi „cărțile din cărți se scriu” – se afirmă uneori, aportul științei dar și al instrumentelor recente, al metodelor de cercetare – metoda comparativă sau metoda cantitativă, de exemplu – ne pune în fața unei evidențe: nu putem renunța la acribia studierii practicii judiciare şi a legii. Studierea legislaţiei este azi dificilă, chiar în condiţiile unor programe informatice („softuri”) legislative bine echipate (iDrept, legalis), întrucât „legea” nu este doar actul normativ actualizat, dar şi cuprinde deseori şi alte realităţi – alte reglementări naţionale şi internaţionale precum şi jurisprudenţa europeană. Jurisprudenţa europeană presupune două elemente: Uniunea Europeană, pe de o parte, respectiv jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene – şi Consiliul Europei, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Conferinţa valorifică rolul accesului la sursa directă, respectiv site-ul Curţii de Justiţie (http://curia.europa.eu/), site-ul cu legislaţia şi publicaţiile UE (http://eur-lex.europa.eu/), şi site-uri utile din România – iaduer.ro şi rolii.ro.

 

Programul Metodologia cercetării în dreptul Uniunii Europene  este realizat în parteneriat de Centrului de Studii de Drept European al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Române, CDCIP – Centrul de Drept Constitutional si Institutii Publice din cadrul Facultății de Drept a Universității din București și Asociația Forumul Judecătorilor din România.

 

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Şandru

  • Coordonator al Centrului de Studii de Drept European al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Române;
  • Cadru didactic la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” şi profesor asociat la Universitatea din Bucureşti;
  • Judecător ad hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.
  • Preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Juridice (SSJ) şi al Asociaţiei Române de Drept şi Afaceri Europene (ARDAE);
  • Redactor şef al Revistei române de drept european (Wolters Kluwer) şi raportor naţional al European Public Law.

SURSA

Contact: http://www.mihaisandru.ro; mihai.sandru@csde.ro

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: