C-211/17, Topaz, pendinte. Trimitere preliminara formulata de Curtea de Apel Bacau in materia clauzelor abuzive

DOSAR IADUER

Cea de-a 134-a trimitere preliminara

http://iaduer.ro/?p=4838

Trimiterea a fost inregistrata la Curtea de Justitie: C-211/17, Topaz

Curtea de Apel Bacau a formulat o noua trimitere preliminara, din oficiu, care potrivit incheierii din 24 noiembrie 2016 are urmatorul continut:

În temeiul art.267 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, dispune sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu următoarele 3 întrebări referitoare la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 05.04.1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii:

1. Art.3 alin.2 şi art.4 alin.1 din această directivă trebuie interpretate şi aplicate în sensul că, în împrejurări precum cele în discuţie în litigiul principal – astfel cum au fost ele arătate de reclamanta-pârâtă care a făcut trimitere la jurisprudenţa naţională (Decizia nr.1646 din 18.04.2011 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Comercială, în recurs şi Decizia civilă nr.466 din 06.04.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bacău în dosarul nr.3364/110/2014 în apel), şi anume faptul că dovada caracterului negociat al tuturor clauzelor din antecontractul de vânzare – cumpărare încheiat de părţi rezultă din simplul fapt că reclamanţii-pârâţi, în calitate de consumatori, au fost de acord cu aceste clauze, prin semnarea antecontractului care a fost redactat în prealabil de dezvoltatorul imobiliar şi ulterior autentificat de un notar public – s-a înlăturat, de principiu, prin proba contrară, prezumţia relativă a caracterului nenegociat al clauzelor redactate în prealabil de către vânzător sau furnizor ?

2. Clauzele de la literele d, e, f, şi i din Anexa la Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 05.04.1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii acoperă, în principiu, tipuri de clauze care figurează în antecontracte de vânzare-cumpărare redactate în prealabil de dezvoltatorii imobiliari care sunt nişte profesionişti, precum reclamanta-pârâtă, în special clauzele de la punctele 3.2.2. şi 7.1. din antecontractul de vânzare – cumpărare încheiat de părţile în litigiu care reglementează pactul comisoriu de gradul IV şi clauza penală stabilite exclusiv în favoarea promitentului-vânzător ?

3. Art.6 alin.1 din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 05.04.1993, privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, trebuie interpretat şi aplicat în sensul că, în ipoteza în care răspunsul la cea de-a doua întrebare adresată Curţii este afirmativ, nu permite (interzice) instanţei naţionale să modifice respectivele clauze constatate ca fiind abuzive în sensul de a reţine că pactul comisoriu de gradul IV ar putea interveni în alte condiţii decât cele prevăzute expres în antecontract (spre exemplu, nu pentru orice întârziere la plată sau neplată, indiferent de cuantumul acesteia, ci doar pentru plăţi de o anumită valoare, întârziate sau neplătite, apreciate de instanţă, de la caz la caz, ca fiind însemnate), respectiv de a reduce (limita) cuantumul clauzei penale la sumele achitate cu titlu de avans de către promitentul-cumpărător până la momentul activării pactului comisoriu? În această ipoteză, instanţa naţională nu poate decât să se limiteze la a stabili că aceste clauze nu se aplică în ceea ce priveşte consumatorul în cauză?

Suspendă judecata apelului până la soluţionarea sesizării de către C.J.U.E.

Toate trimiterile preliminare

http://iaduer.ro/?p=162

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: