bpv Grigorescu Stefanica: Noi restrictii pentru companiile care detaseaza transnational salariati

Noi restrictii pentru companiile care detaseaza transnational salariati

La data de 21 martie 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial1 Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale (Legea nr. 16/2017) cu scopul instituirii unui cadru comun de dispozitii, masuri si mecanisme de control, inclusiv masuri de prevenire si sanctionare a potentialelor abuzuri si mecanisme de eludare a prevederilor in materia detasarii transnationale a salariatilor. Legea nr. 16/2017 va intra in vigoare incepand cu data de 24 martie 20172.

Legea nr. 16/2017 aduce modificari importante in domeniul detasarii transnationale comparativ cu regimul actual, in particular in ceea ce priveste masurile de cooperare administrativa si de prevenire a abuzurilor si mecanismelor de eludare a dispozitiilor aplicabile detasarii transnationale. Dintre acestea, amintim:

  • Definirea conceptului de „detasare transnationala” ca fiind situatia in care o intreprindere stabilita intr-un stat membru sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul altui stat membru salariati cu care are stabilite raporturi de munca.
  • Instituirea unor noi atributii ale Inspectiei Muncii, precum realizarea unei evaluari de ansamblu a tuturor elementelor faptice care caracterizeaza o detasare transnationala, controlul respectarii clauzelor si conditiilor de incadrare in munca de care beneficiaza salariatii detasati pe teritoriul Romaniei, dar si impunerea anumitor cerinte administrative si masuri de control in sarcina intreprinderilor care detaseaza salariati pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale.
  • Stabilirea dreptului salariatilor detasati pe teritoriul Romaniei de a se adresa, atat pe durata detasarii, cat si dupa incetarea perioadei de detasare, Inspectiei Muncii si/sau instantelor judecatoresti competente din Romania sau instantelor judecatoresti dintr-un alt stat, in situatia in care le-au fost incalcate drepturile cu privire la conditiile de munca. Acelasi drept este acordat si sindicatelor, asociatiilor, organizatiilor si altor entitati juridice care au interese legitime privind respectarea drepturilor salariatilor detasati.
  • Stipularea interdictiei angajatorului de a modifica unilateral relatia sau conditiile de munca, inclusiv de a conc edia salariatul detasat care s-a adresat Inspectiei Muncii si/sau instantelor judecatoresti competente, chiar si dupa ce o hotarare judecatoreasca in acest sens a ramas definitiva, cu anumite exceptii. Incalcarea acestei obligatii constituie contraventie si poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 100.000 lei.
  • Desemnarea Inspectiei Muncii ca autoritate nationala competenta pentru primirea administrativa a cererilor de comunicare a documentelor prin care se constata si sanctioneaza, de catre autoritatile din alte state membre, contraventiile savarsite de intreprinderile din Romania care realizeaza detasari transnationale, cu scopul facilitarii comunicarii acestor documente catre intreprinderile din Romania.
  • Desemnarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ca autoritate nationala competenta pentru primirea administrativa a cererilor de recuperare a sanctiunilor financiare, aplic ate de catre autoritatile din alte state membre, intreprinderilor din Romania care realizeaza detasari transnationale, cu scopul intreprinderii masurilor de recuperare necesare.
  • 1 Monitorul Oficial al României nr. 196/21.03.2017, Partea I.
    2 Incepand cu aceeasi data, se abroga Legea nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.

SURSA

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: