Anularea deciziei Comisiei pentru lipsa de aparare in declararea unei concentrări ca fiind incompatibilă cu piața internă

 

T‑194/13, United Parcel Service/ Comisia, hotararea din 7 martie 2017

CURIA

203    Din înscrisurile aflate la dosar reiese de asemenea că versiunea finală a modelului econometric nu a făcut obiectul niciunei comunicări către reclamantă, întrucât, potrivit Comisiei, o asemenea comunicare nu era necesară, deoarece aceasta rezulta din numeroasele sale schimburi cu reclamanta care au avut loc în cursul procedurii administrative.

204    Astfel, Comisia subliniază, în esență, că modelul final, astfel cum este prezentat în decizia atacată, nu se îndepărtează decât marginal de modelele care au făcut obiectul discuțiilor cu reclamanta în cursul procedurii administrative.

205    Deși pot fi subliniate, într‑adevăr, numeroase similitudini între modelul econometric final și cele discutate în cursul procedurii administrative, nu este mai puțin adevărat că, în ceea ce privește modificările efectuate, acestea nu pot fi totuși considerate neglijabile.

206    Astfel, reiese chiar din observațiile Comisiei și ale reclamantei formulate la sfârșitul ședinței că Comisia s‑a întemeiat pe două variabile diferite între, pe de o parte, stadiul estimării statistice a efectelor pierderii unui concurent asupra prețurilor și, pe de altă parte, stadiul prognozării analizei efectelor operațiunii asupra prețurilor.

207    Astfel, Comisia s‑a întemeiat pe o variabilă discretă în stadiul estimării și pe o variabilă continuă în stadiul prognozării.

208    Or, deși utilizarea unei variabile discrete a făcut obiectul unor discuții repetate în cursul procedurii administrative, nu reiese din dosar că aceeași ar fi și situația aplicării unor variabile diferite în diferitele etape care alcătuiesc analiza econometrică.

209    În consecință, Comisia nu poate invoca faptul că nu avea obligația de a comunica reclamantei modelul final al analizei econometrice înainte de adoptarea deciziei atacate.

210    Prin urmare, dreptul la apărare al reclamantei nu a fost respectat, astfel încât se impune anularea deciziei atacate, cu condiția ca reclamanta să fi demonstrat în mod suficient nu faptul că, în lipsa acestei neregularități procedurale, decizia atacată ar fi avut un conținut diferit, ci că ar fi putut avea o șansă, chiar redusă, de a‑și asigura mai bine apărarea (a se vedea în acest sens Hotărârea din 25 octombrie 2011, Solvay/Comisia, C‑109/10 P, EU:C:2011:686, punctul 57).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: