Ghidul practic privind aplicarea CEDO in activitatea practica a judecatorilor, in special cu privire la motivarea hotararilor judecatoresti

Consiliul Superior al Magistraturii, in parteneriat cu Administratia Instantelor din Norvegia, Ministerul Justitiei din Polonia, Ministerul Justitiei din Cehia, Administratia Instantelor din Lituania si Institutul National al Magistraturii au implementat in cursul anilor 2015-2016 proiectul „Conventia Europeana a Drepturilor Omului ca parte integranta a metodologiei judiciare – motivarea hotararilor”, finantat prin fondul pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale la nivelul programului RO24 „Intarirea capacitatii judiciare si cooperare”.

Scopul principal al proiectului a fost acela de a facilita aplicarea practica a hotararilor CEDO, in particular cu referire la redactarea hotararilor judecatoresti.

In cadrul proiectului, a fost redactat Ghidul practic privind aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului in activitatea practica a judecatorilor, in special cu privire la motivarea hotararilor judecatoresti, care va reprezenta un instrument valoros pentru activitatea practica a judecatorilor din Romania, referindu-se la urmatoarele aspecte: aplicarea art. 6 al CEDO privind dreptul la un proces echitabil, cerintele pentru motivarea hotararilor judecatoresti pronuntate de catre instantele nationale, erori in motivarea hotararilor judecatoresti ca un factor ce contribuie la incalcarile procedurale ale art. 2 si 3 ale CEDO, prevederile art. 5 al CEDO referitoare la obligatia de a motiva hotararile judecatoresti, art. 8 si motivarea hotararilor judecatoresti pronuntate de o instanta nationala, libertatea de exprimare, art. 6 si motivarea hotararilor judecatoresti pronuntate de o instanta nationala, respectiv dreptul de a examina martorii.

Ghidul practic privind aplicarea CEDO in activitatea practica a judecatorilor, in special cu privire la motivarea hotararilor judecatoresti reprezinta rezultatul efortului comun depus de expertii romani si straini selectati in cadrul proiectului, putand fi accesat pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, la urmatoarea adresa<https://docs.google.com/a/csm.csm1909.ro/viewer?a=v&pid=sites&srcid=Y3NtLmNzbTE5MDkucm98bm9yd2F5Z3JhbnRzfGd4OjRmMjEwOGI1YjdkM2M1MDk>.

Mai mult decat atat, materialele utilizate in cadrul seminarelor organizate in proiect, precum si capitolele din Ghidul practic privind aplicarea CEDO in activitatea practica a judecatorilor, in special cu privire la motivarea hotararilor judecatoresti sunt accesibile la nivel european, fiind utilizate de catre Consiliul Europei, prin intermediul Programului European de formare privind drepturile omului pentru profesioniștii din domeniul juridic (HELP), in cadrul cursurilor e-learning.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: