Astronomul Nicolae Coculescu – 150 de ani de la naştere

În 2016 se împlinesc 150 de ani de la naşterea profesorului Nicolae Coculescu, numit de Spiru Haret, la 1 aprilie 1908, director al Observatorului din Bucureşti, în prezent Institutul Astronomic al Academiei Române.

Cu acest prilej, Institutul Astronomic al Academiei Române, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, organizează luni, 31 octombrie a.c., 10h, la sediul BNaR din bulevardul Unirii 22, simpozionul omagial
„Astronomul Nicolae Coculescu – 150 de ani de la naştere”
Prof. Coculescu a fost decan al Facultăţii de Ştiinţe, prorector al Universităţii din Bucureşti pentru o scurtă perioadă, autor al unor însemnate lucrări de astronomie, primul director al Observatorului Astronomic din Bucureşti, primul participant la o expediţie astronomică internaţională (Senegal, 1893, eclipsa totală de Soare), membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România, una din cele mai reprezentative figuri ale ştiinţei europene, continuată prin fiul său, Pius Servien, fondator al teoriei ritmurilor şi lingvisticii matematice.
Oaspeţi ai Simpozionului vor fi prof. Nikolaos Siokis de la Universitatea din Thessaloniki, care va vorbi despre rădăcinile aromâne ale astronomului, precum şi dna Elisabeth Lambert-Servien, care va vorbi despre tatăl ei, Pius Servien, fiul astronomului.
 
In timpul simpozionului va fi lansata monografia „Nicolae Coculescu – o viaţă printre stele” de Magda Stavinschi şi va avea loc vernisajul expoziţiei bazate pe documentele aflate la BNaR sau în arhiva Institutului Astronomic, care va sta deschisa pentru public toata luna octombrie.
Marti, 18 octombrie, 12h45 va avea loc la Craiova lansarea monografiei iar duminica 30 octombrie la 15h IPS Robu va oficia un requiem la mormantul astronomului de la cimitirul Bellu Catolic.
 
Va  rugam sa urmariti situl http://www.astro.ro/Coculescu-150.html care va fi actualizat ori de cate ori este nevoie.
Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: