Trimitere preliminara noua a Curtii de Apel Bucuresti: C-408/16, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România

DOSRA IADUER

 

Curtea de Apel Bucureşti, a formulat o nouă trimitere preliminară, înregistrată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, C-408/16, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Textul întrebărilor preliminare, aşa cum sunt publicate pe portalul instanţei de judecată:

„În temeiul art. 267 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare cu privire la următoarele întrebări:

1. Articolul 15 lit. c din Directiva 2004/18/CE trebuie interpretat în sensul că permite ca un stat membru să nu aplice, ulterior aderării sale la Uniunea Europeană, directiva în cauză, atunci când beneficiază de un contract de finanţare încheiat cu Banca Europeană de Investiţii, semnat înainte de aderare, potrivit căruia contractelor de achiziţii publice ce vor fi atribuite li se aplică cerinţe specifice finanţatorului, precum cele din prezenta cauză, care sunt mai restrictive decât cele permise prin directivă?

2. Directiva 2004/18/CE trebuie interpretată în sensul că se opune existenţei unui act normativ în dreptul intern, precum O.U.G. nr. 72/2007, care prevede aplicarea prevederilor Ghidului de achiziţii al Băncii Europene de Investiţii, prin derogare de la prevederile actului normativ prin care a fost transpusă în dreptul intern directiva, în speţă O.U.G. nr. 34/2006, pentru motive precum cele indicate în nota de fundamentare, în vederea respectării contractului de finanţare încheiat anterior aderării?

3. În interpretarea art. 9 alin. 5 ?i a art. 60 lit. a din Regulamentul CE nr. 1083/2006, poate fi considerat conform cu legislaţia Uniunii şi eligibil pentru o finanţare europeană nerambursabilă, acordată retroactiv, un astfel de contract de achiziţii publice, încheiat cu respectarea Ghidului de achiziţii al Băncii Europene de Investiţii şi a dreptului intern?

4. În cazul unui răspuns negativ la întrebarea anterioară, dacă un astfel de contract de achiziţii publice a fost declarat totuşi conform la momentul verificării cerinţelor de calificare ale Programului Operaţional Sectorial Transport 2007-2013, o atare prezumtivă încălcare a normelor din dreptul Uniunii privind achiziţiile publice (stabilirea unor criterii de precalificare a ofertanţilor de natura celor din Ghidul de achiziţii al Băncii Europene de Investiţii, mai restrictive decât cele din Directiva 2004/18/CE) constituie o „neregularitate” în interpretarea articolului 2 punctul 7 din Regulamentul nr. 1083/2006, care dă naştere obligaţiei statului membru în cauză de a impune o corecţie financiară / reducere procentuală în temeiul articolului 98 alineatul (2) din Regulamentul respectiv?”

 

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail ȘANDRU

 

I.1. Instanta nationala – Curtea de Apel Bucuresti

I.2. Stadiul procesual –

I.3. Initiativa trimiterii –

II. Întrebarile preliminare publicate in JO

III. Incidente procedurale si pledoarii la Curtea de Justitie

IV. Prezentarea Concluziilor Avocatului General

V.  Pronuntarea Curtii de Justitie prin hotararea preliminara sau ordonanta (motivata)

VI. Hotararea pronuntata de catre instanta nationala dupa hotararea preliminara

VII. Bibliografie

 

 

Lista trimiterilor preliminare din Romania, inregistrate la CJUE

Noutati – trimiteri preliminare ale instantelor romane la Curtea de Justitie

România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

AFACERI JURIDICE EUROPENE – ARHIVA

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Dialog & forum Drept si afaceri europene in Romania

Evenimente drept european – ARDAE – Asociatia romana de drept si afaceri europene

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: