„Faptul cã directivele ar putea da nastere unor drepturi pe care particularii le-ar putea pretinde în instantele nationale…”: Robert Schütze, Dreptul constitutional al Uniunii Europene, Editura Universitara, 2013, p. 321-322.

Robert Schutze„Faptul cã directivele ar putea da nastere unor drepturi pe care particularii le-ar putea pretinde în instantele nationale a fost acceptat în van Duyn/Home Office (1).

(…)

Care a fost valoarea constitutionalã a acestor argumente? Primul argument are dibacie: faptul ca o directiva nu este obligatorie în dreptul national nu este „incompatibil” cu efectul sau obligatoriu în temeiul dreptului international. Al doilea argument este puternic, însã nu are caracter juridic: sporirea efectului util al unei norme prin acordarea unui caracter obligatoriu este un argument politic. În sfârsit, al treilea argument ridicã doar întrebarea: desi este adevãrat cã procedura trimiterii preliminare se referã în mod generic la toate „actele institutiilor”, s-ar putea sustine cã doar acele acte care au efect direct pot fi supuse trimiterilor. Decizia în van Duyn a fost corectã, însã din nefericire nu a fost motivata.”

(1) Cauza 41/74, van Duyn/Home Office, ECR [1974], p. 1337.

Robert Schütze, Dreptul constitutional al Uniunii Europene, Editura Universitara, traducere Mihaela Banu, Mihai Banu, 2013, p. 321-322.

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: