Interviu cu Angela Filote la EuropaFM

Interviu de Sorin Dragomir

INTERVIUL INTEGRAL

Zilele acestea este în plină desfășurare procesul de selecție al viitorului șef al Biroului de presă al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Este locul de muncă de unde a pornit la drum, în 1993, Angela FILOTE, în prezent șefa Reprezentanței, practic ambasadorul Uniunii Europene la București.

În Lumea Europa FM, refacem parcursul unei cariere de succes. Angela Filote rememorează anii de studenție, lecția de viață primită de la chelnerul alături de care a făcut practică în anii studenției, locul de muncă dintr-un abator, unde a fost repartizată , momentul Revoluției din 1989 și drumul din România, către România, prin Ankara, Cairo și Bruxelles.

Actuala șefă a Reprezentanței Comisiei Europene povestește cum a obținut primul job, la București, ca purtător de cuvânt al Delegației Comisiei Europene în România, și cum se defășura activitatea la Bruxelles, unde a fost purtător de cuvânt pentru Extindere.

“Mă trezeam în fiecare dimineață la ora 5, eu nu sunt un „early riser”, adică mă trezesc foarte greu dimineața, făceam o oră de yoga, să mă energizez, să mă calibrez și pe urmă intram în “malaxor”. Malaxorul mă scuipa undeva, seara, pe la 11- 12, când nu mă culcam. Stăteam cu capul pe pernă, telefonul pe pernă, lângă mine și primeam – nu foarte des dar primeam – apeluri în cursul nopții, în cursul dimineții. La un moment dat a fost arestat liderul opoziției democratice dintr-o țară, la ora unu și jumătate am primit un apel: “Care este reacția Comisiei Europene?”; la ora două trimiteam pe SMS reacția Comisiei Europene, ăsta era ritmul de lucru. Mi-am dat seama că este minunat, este interesant și probabil dacă aș fi avut douăzeci și ceva de ani, aș fi făcut-o, că aveam resursele, aveam energia și e o trambulină extraordinară genul ăsta de post. Numai că eu eram deja sus, de asta m-au și luat, nu trebuia să cresc pe jobul respectiv, și de dragul auto-protejării, a trebuit să plec.”

Cum muncesc românii în comparație cu alte naționalități? Angela Filote spune că nu a observat diferențe în modul de abordare a muncii în funcție de cetățenia celor cu care a lucrat, dar își amintește cu plăcere cum a reușit să schimbe în bine percepția despre români și ce i-a spus secretara în momentul în care a părăsit postul de purtător de cuvânt pentru extindere:

Angela, când ai venit tu la noi în echipă, nu mai lucrasem niciodată cu niciun român. Îți spun sincer că ne era o frică când ai venit tu – “Aoleu, vine un român, cine știe cum sunt ăștia”. Eram influențați mai degrabă de ce citeam în presă, de ce citeam despre români – că nu prea muncesc, că nu sunt foarte cinstiți – și am fost foarte impresionată, nu numai de tine, dar de toți românii cu care am lucrat și pe care i-am văzut – foarte serioși, foarte “hard-working”, povestește Angela Filote despre declarația pe care i-a făcut-o la despărțire, secretara sa de origine daneză.

În patru ani cât am lucrat la Bruxelles nu am auzit vreodat pe cineva spunând despre unul dintre românii care lucrează în instituții că ar fi leneș, adaugă Angela Filote.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: