Iuliu Crăcană, Dreptul în slujba puterii. Justiția în regimul comunist din România 1944-1958, Editura Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, 2015

Iuliu Crăcană, Dreptul în slujba puterii. Justiția în regimul comunist din România 1944-1958, Editura Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, 2015

 

Autorul: ”Volumul completează un spațiu netratat suficient în istoria dreptului românesc, perioada instaurării și consolidării regimului comunist (1944-1958). Bazat în mare parte pe izvoare arhivistice, tratează schimbările instituționale și legislative care au urmat ideologiei comuniste și care au făcut posibile atât schimbarea sistemului social și economic cât și represiunea politică împotriva vechilor elite și a opoziției politice.

În cadrul lucrării se analizează folosirea de comuniști în propriul interes politic a unor reglementări necesare imediat după război precum combaterea speculei şi sabotajului sau legislaţia pentru sancţionarea „criminalilor de război” şi a „vinovaţilor pentru dezastrul ţării” iar ulterior instaurarea unui sistem de drept și judiciar copiat după matriță sovietică.

A fost perioada în care au fost epurate vechile cadre din justiție și aduse altele noi cu o slabă pregătire profesională dar cu origine socială sănătoasă și un ridicat grad de obediență, perioada în care istituțiile de drept și organizarea judecătorească au suferit schimbări fundamentale și în care mecanismele judiciare represive au putut da naștere unui lung șir de abuzuri ale căror efecte frământă și astăzi societatea românească.”

Volumul a fost prezentat la inceputul dezbaterii

Consilierii juridici – trecut, prezent și viitor, 8 februarie 2016 – disponibil integral JURIDICE.ro

carti.JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: