Emanuela Matei, Seminar la Londra desfasurat in cadrul tematicii TTIP si preocuparii de a pune bazele unei noi paradigme in materie de drept international, 28 ianuarie 2016

Seminar la Londra desfăşurat in cadrul tematicii TTIP si preocupării de a pune bazele unei noi paradigme in materie de drept internaţional , 28 ianuarie 2016

Emanuela Matei

 La invitaţia Centrului de Afaceri Juridice Europene si Internaţionale („CEILA”) de pe lângă facultatea de drept a Universităţii Queen Mary din Londra, Emanuela Matei (asociată a CSDE/ARDAE/IADUER Bucureşti, Of-Counsel a firmei de avocatură SCA Mircea si Asociatii, absolventă a facultăţii de drept a Universităţii Lund, Suedia) si Horia Ciurtin (Managing Editor al platformei on-line de sub auspiciile EFILA, Bruxelles; consilier juridic în domeniul arbitrajului internaţional pentru Scandic Distilleries) au beneficiat de oportunitatea de a prezenta o lucrare scrisă recent, al cărui titlu este: „Turning Enemies into Adversaries: TTIP Negotiations and the Quest for a New Westphalia Momentum”; aceasta va fi publicată in ediţia de primăvară a revistei TCLR.

               CEILA oferă un forum pentru cadre universitare, studenţi şi practicieni, care împărtăşesc din diferite perspective un interes comun în dreptul public european si internaţional, inclusiv normativ, doctrinar, empiric şi socio-juridic in materie de ştiinţe politice, chestiuni constituţionale şi /sau relaţia dintre cele două regimuri. Dr. Paul Gragl si Dr. Violeta Moreno-Lax sunt directorii centrului si lor ţinem să le mulţumim încă o dată pentru şansa acordată si organizarea impecabilă a acestui eveniment. Prof. Dr. Loukas Mistelis, director al Scolii de Arbitraj International a prezidat si mediat dialogul dintre scriitori si audienţă. Alţi participanţi care au onorat acest eveniment prin prezenţă si interesul arătat in cadrul discuţiilor au fost Prof. Dr. Malik R. Dahlan, Institutul de Drept al Energiei si Resurselor Naturale şi cadrele didactice ale departementului de drept internaţional din cadrul Universităţii Queen Mary.

                Lucrarea a fost prezentată in cadrul seriei de seminarii Key Notes in EU and International Law”, iar fişierul PPTX aferent prezentării introductive poate fi accesat via slideshare. Circa cincizeci de minute au fost alocate prezentării lucrării, iar restul de o oră si douăzeci de minute discuţiilor, care s-au dovedit a fi vibrante si deosebit de captivante. Nu există nici o îndoială că negocierea tratatului TTIP stârneşte reacţii vulcanice atât in lumea comerţului internaţional, cât si la nivelul ONG-urilor si partidelor politice de pretutindeni.

                Nucleul teoretic al lucrării prezentate se raliază gândirii juridice a doi cercetători, Robert Cover si Paul Schiff Berman, care înţeleg că un conflict intre două ordini juridice oferă o oportunitate de a crea norme noi de drept. Universul paideic este descris ca fiind generator de norme juridice noi, iar universul imperialist ca menţinând  normele existente.

               Ordinea juridică a UE in lumina jurisprudenţei Kadi si Avizului 2/13 si ordinea juridică a dreptului internaţional al investiţiilor apar ca două turnuri „imperialiste” umbrindu-se unul pe altul într-o confruntare tacită de tip jurispatic. Aceste poziţii antagoniste nu pot fi decongestionate sau detensionate prin reafirmarea autonomiei si supremaţiei fiecărui ordin in domeniul său de aplicare.

                In viziunea clasică a piramidei normelor de drept, dreptul autohton este tratat ca simplu „fapt relevant” de către tribunalele supranaţionale, acestea neavând competenţa de a interpreta legislaţia naţională. Si totuşi, dreptul naţional si cel internaţional nu există in containere perfect izolate, iar prin implicaţie interpretarea normelor reduse la statut de fapte va căpăta valenţe normative care se vor manifesta in zona de confluenţă dintre cele două universuri „imperialiste”.

               Pentru a putea gestiona astfel de conflicte care rezultă din fragmentarea dreptului internaţional si interferenţa dintre domeniile sale nu este nevoie de noi norme de drept material, ci de o structură procedurală care creează un mediu jurisgenerativ, care nu impune consensul ca soluţie optimă, ci acceptă diferenţele de opinii si respectă identitatea si interesele oponentului. Apartenenţa la valori comune nu garantează promovarea unor soluţii normative identice. Lucrarea identifică punctele de tensiune dintre dreptul UE si dreptul investiţilor si comerţului internaţional si propune soluţii in perspectiva semnării si ratificării noilor tratate de comerţ internaţional de către Uniunea Europeană. 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: