Nicolae Ploesteanu, Incetarea tratatelor internationale, Editura Veritas, 2009

IMG_StingereaTratatelorNicolae Ploesteanu, Incetarea tratatelor internationale,  Editura Veritas, 311 p. 973-99705-0-8

Volumul reprezinta publicarea tezei de doctorat.  Teza se intitulează ,,Stingerea şi încetarea efectelor tratatelor internaţionale” şi, ca urmare, tematica abordată se subsumează domeniului tratatelor internaţionale, ramură a dreptului internaţional public. Rezultatele tezei sunt redate într-o singură structură materială. Fiind vorba de o cercetare efectuată în cadrul pregătirii doctorale în România, deseori în analiza cauzelor de încetare ale tratatelor internaţionale se face referire la relaţiile internaţionale în care este angrenată România şi la participarea acesteia la tratatele internaţionale. Un alt unghi de vedere presupune abordarea tematicii prin prisma factorilor ştiinţifici străini, în categoria acestora incluzându-se texte ale tratatelor internaţionale. Faptul că rezultatele cercetării efectuate din cele două unghiuri de vedere se regăsesc într-o singură structură este datorat specificului raportului dintre dreptul internaţional public şi dreptul intern, în condiţiile în care ambele servesc derulării unor relaţii sociale complexe care deseori se întrepătrund sau chiar sunt identice.

În dezvoltarea tezei se argumentează de ce urmează ca între situaţiile ce implică încetarea efectelor unui tratat internaţional să fie incluse atât cauze de încetare menţionate expres de Convenţia de la Viena din 1969, precum şi încetarea prilejuită în contextul acţiunii cutumei internaţionale, precum şi cauze de invaliditate. Criteriile utilizate în principal sunt obţinute prin analiza literală a expresiei ,,încetare şi stingere a efectelor”, prin studiul sferei efectelor despre a căror încetare este vorba, prin studiul realităţilor sociale ce demonstrează deseori că faptele pot uneori să conţină o presiune normativă, prin observarea efectelor în raport cu una sau mai multe părţi la un tratat, iar nu în ultimul rând prin cercetarea literaturii de specialitate. În acest context, există mai multe opinii. În primul rând există autori ce consideră că efectele tratatelor se sting  doar în prezenţa unor cauze stabilite de Convenţia de la Viena în mod expres, sau pe care această Convenţie le presupune. Prin a doua opinie se consideră că efectele tratatelor încetează fie în prezenţa unor cauze menţionate de Convenţie, fie prin acţiunea cutumei internaţionale independent de Convenţie. În ultimul rând se prezintă opinia autorilor care consideră că celei de a doua situaţii i se adaugă şi cauzele de invaliditate alte tratatelor internaţionale. Demersul de cercetare se sprijină şi pe ideea de bază că una dintre cauzele de invaliditate, anume conflictul cu o normă de jus cogens, poate să intervină şi ulterior încheierii unui tratat internaţional care să producă efecte juridice până la apariţia cauzei de invaliditate.

În partea de concluzii sunt elaborate propuneri de lege ferenda privitoare la sistemul de drept românesc, insistându-se asupra dispoziţiilor Legii nr.590 din 22 decembrie 2003, privind tratatele internaţionale. Adoptarea legii este apreciată pozitiv deoarece detaliază operaţiunile de încheiere, executare a tratatelor internaţionale, încetarea acestora.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: