Consultari europene, Comisia Europeana: Fuziuni și divizări transfrontaliere

Fuziuni și divizări transfrontaliere

Consultare organizată de Comisia Europeană (DG MARKT)

INTRODUCERE

Observație preliminară

Prin acest chestionar dorim să colectăm informații pentru a ajuta Direcția Generală Piață Internă și Servicii să evalueze cum funcționează actualul cadru juridic care reglementează, la nivelul UE, operațiunile transfrontaliere desfășurate de întreprinderi, precum și necesitatea modificării normelor în vigoare în prezent.  Întrebările vizează îmbunătățirea actualului cadru juridic pentru fuziunile transfrontaliere și posibilitatea instituirii unui cadru pentru divizările transfrontaliere de societăți comerciale. Aceste întrebări nu reflectă poziția oficială a Comisiei Europene și nu influențează în nici un fel eventualele decizii pe care aceasta le-ar putea lua pentru ameliorarea cadrului care reglementează operațiunile transfrontaliere ale societăților comerciale.

Planul de acțiune privind dreptul societăților comerciale și guvernanța corporativă a recunoscut progresele importante în materie de mobilitate transfrontalieră a societăților comerciale pe care le-a făcut posibile Directiva 2005/56/CE (Directiva privind fuziunile transfrontaliere), dar și faptul că este recomandabil să se aducă unele ajustări acestei directive pentru a răspunde mai bine nevoilor pieței unice. Studiul cu privire la aplicarea directivei a identificat o serie de probleme/dificultăți legate de modul în care este transpusă și funcționează aceasta în practică. S-a constatat, de exemplu, că normele procedurale, în special cele privind protecția creditorilor, protecția acționarilor minoritari și evaluarea activelor sunt prea complexe și generează insecuritate.

Normele care reglementează divizările au fost armonizate la nivel național în urmă cu câțiva ani, prin Directiva 82/891/CEE. Cu toate acestea, în momentul de față nu există un cadru la nivelul UE pentru divizările transfrontaliere. Din acest motiv, societățile comerciale care doresc să realizeze o divizare transfrontalieră trebuie să efectueze mai multe operațiuni, cum ar fi o divizare la nivel național și o fuziune transfrontalieră sau înființarea unei filiale, urmată de un transfer de active.

Prin urmare, după cum se menționează în Planul de acțiune din 2012, Comisia are în vedere o inițiativă menită să furnizeze un cadru juridic pentru divizările transfrontaliere, eventual printr-o modificare a Directivei privind fuziunile transfrontaliere, care este bine cunoscută de către părțile interesate și care și-a dovedit utilitatea în materie de restructurări transfrontaliere.

Consultarea publică din 2012 privind viitorul dreptului european al societăților comerciale a arătat că majoritatea părților implicate sunt interesate de o armonizare sporită a normelor în domeniul fuziunilor și al divizărilor transfrontaliere.

Prezenta consultare își propune să colecteze informații mai detaliate cu privire la următoarele aspecte:

a) obstacolele care stau în calea operațiunilor transfrontaliere;

b) schimbările care ar trebui aduse, după părerea părților interesate, cadrului juridic existent;

c) economiile de costuri care s-ar putea face dacă s-ar acționa la nivelul UE.

Răspunsurile vor fi luate în considerare la evaluarea necesității unei acțiuni UE în acest domeniu.

Vă rugăm să răspundeți cât mai exact și mai concis la întrebări și să ne trimiteți chestionarul completat până la data de 01.12.2014. Răspunsurile trebuie completate on-line. Dacă este nevoie să atașați un fișier, acesta trebuie încărcat la sfârșitul chestionarului, în secțiunea IV. Pentru a ne trimite întrebările sau reacțiile dumneavoastră cu privire la consultare, vă rugăm să utilizați adresa markt-f2@ec.europa.eu.
Comisia dorește să le mulțumească tuturor participanților la această consultare și își rezervă dreptul de a-i contacta pe respondenți în cazul în care va avea nevoie de informații sau clarificări suplimentare.

DETALII

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: