„Laicismul” romanesc – palida clona ori originalitate?

Asteptam sa apara si reactii de aceasta natura, cu ocazia „trecerii in nefiinta” (sic!) a PF Teoctist… nu puteau lipsi, evident. Un articol dintr-o revista a noastra, cu tiraj mai redus, e drept; il pot cita, cu link, abia acum (l-am cautat cand a aparut nr. in cauza, dar nu era incarcat)…

Daca, insa, acestea sunt toate argumentele aduse, neobunjuristii se afla in pana de idei…

Citez, un fragment…
„Oare stat secular e acela in care toata protipendada politica, de la Basescu la Iliescu, se inghesuie la catafalc, gesticuleaza cucernic, lacrimeaza abundent, si pronunta vorbe ce se vor transportate de fior mistic? Stiu, mi se va spune ca vor sa-i castige pe cei 80% de crestini ortodocsi. De acord, dar exact acesta e un motiv in plus ca sa credem ca teocratia e in preparare in România, desigur, cu sustinere populara. (In fond si teocratia iraniana are sustinere populara.)”.

Asa… si vine concluzia:

„Totusi, daca aveti argumente bune care sa arate ca, in pofida celor spuse aici, România nu devine o teocratie, va rog sa mi le dati de urgenta. Le astept cu speranta!”

q.e.d. ;)

PS. Romania nu e Franta. Era sa uit, insa am citit, cu ceva timp in urma, un articol intr-adevar exceptional, ce merita citit si recitit.

PS2. Un alt comentariu, f. interesant, la care subscriu: BOR fără patriarh, baptiştii sub doliu naţional impus , jurnaliştii şi nefiinţa.

„Cu cîteva excepţii (Teodor Baconsky, Petre Guran sau, în alt registru, Emil Hurezeanu), toţi cei întrebaţi au fost de o locvacitate lacomă, cînd inadecvat analitici, cînd grandilocvenţi, cînd plîngăcioşi, cînd de un pios servilism de cabinet. Nu au lipsit nici gazetarii zglobii, ignoranţi pînă la inocenţă; „Cine e acest Teoctist?“ – îl întreba, de pildă, pe Mihai Tatulici, o reporteriţă de la Realitatea TV. Alţii nu puteau scăpa de sintagma blasfematorie „a trecut în nefiinţă“, care, rostită cu privire la un călugăr şi la un om credincios în genere, semnalează o barbară carenţă de catehizare”.  Dl. Andrei Plesu, in Dilema.

Un răspuns to “„Laicismul” romanesc – palida clona ori originalitate?”

  1. Semiotikos Says:

    Excelent sesizate carenţele unui lumi care se pretinde a fi pe valul creator de opinie. Un discurs mai mult pentru a disocia oamenii seriosi de diletanţii pseudo-celebrii.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: